psiapsiułka

Jak jeść, by obniżyć cholesterol

Zdjęcie autorstwa ANTONI SHKRABA z Pexels

Niestety nie wszyscy możemy cieszyć się doskonałym poziomem cholesterolu, u blisko sześćdziesięciu procent osób jest ten cholesterol za wysoki. Oznacza to, że więcej niż co druga osoba w Polsce powinna albo zacząć brać leki, które ten poziom obniżą, albo zacząć zbijać cholesterol innymi metodami.

Jeśli te metody, inne od leków nie są skuteczne, dopiero wtedy możemy zacząć się martwić. Oczywiście często wolimy po prostu połknąć kapsułkę rano i wieczorem niż poświęcić się dla swojego zdrowia w inny sposób, ale nie tędy droga.

Kiedy nasz cholesterol jest zbyt wysoki, rezygnujemy z kilku produktów, zastępując je innymi, mowa oczywiście o produktach spożywczych. Masło powinniśmy zastąpić miękką margaryną pochodzenia roślinnego. Taka margaryna nie zawiera cholesterolu, a dodatkowo nie zawiera żadnych szkodliwych tłuszczów, na przykład izomerów trans. Te znajdują się w margarynach utwardzanych, ale nie tylko, bo również we frytkach, słodyczach czy panierowanym mięsie, zwłaszcza panierowanym gotowymi mieszankami przypraw i składników w saszetkach, do kupienia w marketach i dyskontach spożywczych.

Musimy wiedzieć, że istotnym elementem regulującym nasz poziom cholesterolu jest błonnik. Błonnik ma za zadanie usuwać z naszych jelit nadmiar tłuszczów oraz te produkty przemiany materii, które są szkodliwe. Jemy więc zielone warzywa, pieczywo typu graham czy kaszę gryczaną, aby dostarczać organizmowi błonnika, który niczym szczotka wymiata cholesterol.

Z cholesterolem dobrze radzi sobie także czosnek, napar z babki płesznik, zmieniamy białe pieczywo na ciemne, mięso czerwone na ryby morskie, a płatki kukurydziane na owsiane. Nie jemy ziemniaków, a grube kasze, potrawy smażymy w folii albo na ruszcie, zamiast na tłuszczu.

Wysoki poziom cholesterolu, co robić?

Kiedy mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu, a niestety dotyka to ponad połowy Polaków, czujemy się ociężali. Mamy problemy z trawieniem, łatwiej jest nam przytyć, a do tego możemy zaszkodzić naszemu układowi krwionośnemu i to w znacznym stopniu.

Jeżeli poziom naszego cholesterolu jest podwyższony, ale lekarz nie stwierdził, że konieczne jest wprowadzenie leków, bo jeszcze daleko nam do przekroczenia pewnych norm, nie mamy powodu do dużych obaw: ale tylko pod warunkiem, że naprawdę się za siebie weźmiemy i przestaniemy zwlekać z wprowadzeniem zmian w nasze życie.

Najlepiej jest zacząć stosować zdrową dietę i naturalne metody oczyszczania naszego organizmu ze zbędnego cholesterolu. Oczywiście pomoże nam w tym sport, ruch na świeżym powietrzu i każda aktywność fizyczna, ponieważ dzięki nim nasz organizm funkcjonuje lepiej. Ale by pozbyć się cholesterolu, nie wystarczy się trochę poruszać od czasu do czasu: trzeba wprowadzić zmiany w diecie.

Przede wszystkim, rezygnujemy z masła. Masło zastępujemy miękką margaryną. Miękką, co zaznaczamy, ponieważ ta twarda zawiera szkodliwe tłuszcze takie, które jeszcze bardziej podwyższają nasz poziom cholesterolu. Musimy wiedzieć, że najlepszym wymiataczem cholesterolu z organizmu jest błonnik.

Wymiataczem dosłownie, ponieważ błonnik działa niczym szczoteczka, która oczyszcza nasze jelita i drogi pokarmowe z warstewek tłuszczu, który gromadzi się na ściankach narządów. Jemy zatem grube kasze, razowe pieczywo, na przykład typu graham, jemy zdrowe płatki zbożowe, które zawierają dużo błonnika. Staramy się do tego zamienić jak najwięcej spożywanych mięs na chude mięsa, nieczerwone i tłuste, jeść więcej zielonych warzyw i pić zdrowe napoje, oczywiście najlepiej wodę niegazowaną i ziołowe napary.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *